Gimnasta cu aur la 8+1

Daniela Druncea, cârmaciul echipajului medaliat ieri cu aur la CE, s-a lăsat de gimnastică în 2009, iar în 2011 a debutat în canotaj!

România, trei medalii la CE din Sevilla: aur la 8 plus 1 şi dublu rame feminin şi argint la patru rame masculin.

Canotajul românesc continuă să impresioneze nu numai prin rezultate la nivel european, ci şi prin poveşti. La Europenele de la Sevilla, delegaţia tricoloră şi-a început ieri dimineaţă festivalul mai întâi în finala de la dublu rame. Plecate de pe culoarul patru, Cristina Grigoraş şi Andreea Boghian au încheiat primele cei 2000 m, cu timpul de 7:49,09, devansând Germania (7:51,56) şi Ucraina (7:57,26). La puţin timp după, a venit rândul băieţilor de la patru rame să urce pe podium. Marius Vasile Cozmiuc, Alexandru George Palamariu, Cristi Pârghie şi Florin Curuea (6:23,83) s-au aflat la timona cursei de 2000 m până cu o 100 de metri înainte de finiş, însă Olanda (6:21,79) le-a luat faţa pe final. Pe trei s-a clasat Germania.

În proba regină, cea de 8 plus 1, România (Roxana Cogianu, Ioana Crăciun, Cristina Grigoraş, Irina Dorneanu, Cristina Ilie, Andreea Boghian, Camelia Lupaşcu, Ionelia Zaharia şi Daniela Druncea) şi-a adjudeact al şaptelea titlu consecutiv (6:41,83), terminând înaintea Germaniei (7:51,56) şi Rusiei (6:53,32). Interesant este că în echipajul lui Mircea Roman s-a aflat şi Dana Druncea (23 de ani, 1,53 m, 40 kg), medaliată cu bronz cu echipa de gimnastică la CM 2007 de la Stuttgart. Fosta elevă a lui Nicolae Forminte a părăsit sala de la Izvorani în 2009, optând doi ani mai târziu pentru Baza Nouă de la Snagov.

Printre colegele mele mă simt foarte micuţă. Când eram în gimnastică şi le vedeam pe fetele de la canotaj în bărci, vâslind, mi se părea chiar foarte simplu, dar acum pot spune că este unul dintre cele mai grele sporturi”, mărturisea Druncea într-un reportaj ProSport. A făcut iniţial joncţiunea cu lotul de tineret şi şi-a fixat ca obiectiv o prezenţă la JO cu ambarcaţiunea de 8 plus 1 prin care şi-ar împlini un vis realizat pe jumătate în gimnastică. Pentru că în 2008, în Beijing, a fost doar rezervă.

Sursa: Prosport

Preşedinta FR de Canotaj, Elisabeta Lipă, s-a bucurat pentru această victorie: “Emoţiile au fost foarte mari. A fost primul concurs important la care ţara noastră a participat anul acesta şi e întotdeauna greu să intri de la început cu victorie. Aşteptările de la barca de 8+1 sunt întotdeauna mari, însă fetele au acumulat experienţă. Despre noul cârmaci, Dana Druncea, pot spune că este foarte muncitoare. Vrea să înveţe. Sunt mulţumită de ea”.

Leave a comment